St. 23. okt 2024

VasDomaciMajster.sk

Magazín pre byt, dom aj záhradu

Vintage koberec do domácnosti – áno, alebo nie?

4 min čítania

Kvalitné vintage veci, to je predovšetkým investovanie. Či už ide o kusy nábytku alebo bytové doplnky, za retro si treba priplatiť. Dizajnéri sa však zhodujú, že sa oplatí zariskovať a zaplatiť viac, ako za kúsok z pásovej výroby. Platí to aj pre koberce?

Vintage koberec do domácnosti – áno, alebo nie?
(zdroj: unsplash.com)

Náklady sú vysoké – ale výhody dlhodobé

Vintage koberce sú všestranné, ideálne do kuchyne, domácej kancelárie, obývačky, jedálne, aj ako rohožka pred dvere. Takéto koberce so sebou prinášajú nadčasovú historickú a kultúrnu hĺbku, ktorú tie nové nemajú. Každý priestor obohatia o textúru, vzor aj farbu. Elegantne doplnia umenie, vaše dekorácie aj nábytok.

Aj keď majú vysokú cenu, ich výhody sú dlhodobé. Pri nákupe by ste sa však mali rozhodovať informovane. Čo to znamená? Že by ste mali poznať špecifické znaky vintage kobercov.

Ak vám v domácnosti chýbajú nielen vintage koberce, ale aj nejaké vintage doplnky, ktoré by sa k nim hodili, nakúpte ich výhodnejšie vďaka zľavovým kupónom na KuponyZdarma.sk.

Netypické veľkosti a štýl

Bez ohľadu na stav vintage koberca, ktorý ste si našli, je treba zvážiť niekoľko výhod a nevýhod investície. K výhodám patrí najmä nadčasová povaha a pozoruhodná kvalita vintage kobercov. Dokážu tiež pozdvihnúť estetiku každého priestoru. Každej miestnosti dodajú charakter, pretože sú väčšinou ručne tkané tradičnými technikami.

Medzi nevýhody patrí okrem vyšších nákladov predovšetkým to, že majú určité obmedzenia týkajúce sa veľkosti a štýlu. Nemusia sa hodiť ani ku každej estetike – ak uprednostňujete čistejší, minimalistickejší alebo modernejší dizajn, starožitný koberec ho nebude veľmi dopĺňať.

Normy, ktoré sa pri výrobe kobercov uplatňujú dnes, sa v minulosti neuplatňovali, takže sa môžete stretnúť s nepárnymi rozmermi. To môže byť bonusom alebo negatívom, závisí od toho, čo hľadáte.
K vintage kobercu patrí určite vintage nábytok – kúpte si nejaký aj s využitím zľavového kódu Merkury Market, vďaka ktorému nakúpite výhodne a z pohodlia domova.

Vyberajte hlavne srdcom

Vintage koberce vám napriek svojmu veku a opotrebovaniu urobia obrovskú službu pri skrývaní prachu a škvŕn, ktoré im prídu do cesty. Mínusom je však zasa to, že niekedy nie sú dokonale rovné alebo môžu mať nejaké diery alebo ošúchanie. Áno, na jednej strane to pomáha dodať dodatočný charakter, ale na druhej strane to môže byť až príliš extrémne.

Pri rozhodovaní o výbere koberca pre vašu dizajnovú schému by ste mali predovšetkým zvážiť svoj životný štýl a autentický vkus. Vďaka tomu sa budete vedieť ľahšie zorientovať v otázke kladov a záporov. Vyberajte teda podľa toho, čo vás zaujíma a s čím chcete žiť. Nezabúdajte, že koberec bude diktovať farebnú schému, takže vyberajte aj podľa toho.

Podobné články

Mohlo by vás zaujímať